Documento sin título

EL CONFLICTE DE SRI LANKA1. El conflicte

El conflicte enfronta al Govern de Sri Lanka contra el grup rebel Alliberament dels Tigres de Tamil Eelam ( LTTE ), que va començar una ofensiva armada el 1983 a la recerca d'un estat per a la població tamil resident a Sri Lanka degut al fet que els 4 milions de tamils es trobaven discriminats política, econòmica i socialment pels 14 milions de cingalesos. Des del començament de les hostilitats, més de 60.000 persones han mort, centenars de milers han estat desplaçades i l'economia de Sri Lanka ha caigut dràsticament.

1.2 Origen i evolució del conflicte:

El 4 de febrer de 1948, la colònia de Ceilan va aconseguir la independència i es va integrar en la Comunitat Britànica de Nacions com a domini. Com a insígnia del nou Estat es va adoptar una antiga bandera cingalesa, i aquesta comunitat va estimar que els tamils havien aconseguit privilegis econòmics i polítics desproporcionats de part dels britànics i va procedir a canviar la situació, negant-li la ciutadania a la majoria dels treballadors tamils d'origen indi.

A les eleccions de 1956 el Partit de la Llibertat de Sri Lanka es va fer amb el poder i va adoptar una política interior basada en l'ús exclusiu de l'idioma cingalès, la modificació dels requisits d'ingrés a la universitat a fi d'afavorir a la joventut cingalesa i la implantació del budisme com a religió oficial.
Així, la mobilització ètnica tamil va assumir diferents formes, des de la defensa de les seves terres contra la colonització de cingalesos, a reivindicacions polítiques destinades a aconseguir l'autonomia regional o la federació. Finalment, les organitzacions tamils militants van exigir la creació d'un Estat separat (Tamil Eelam), i van iniciar un conflicte armat amb aquest objectiu.

Només un any més tard, el 1957, el Primer Ministre Solomon Bandaranaike i el líder tamil Chevalnayakam, van pactar algunes reivindicacions del poble tamil. No obstant això, poc temps després, el pacte va ser unilateralment trencat pels cingalesos i trobarien resposta amb un atemptat terrorista contra el Primer Ministre que li causaria la mort.

El 31 de desembre de 1960 el govern va aprovar una nova legislació que va convertir el cingalès en l'únic idioma oficial del país, pel que a principis de 1961, representants de la minoria Tamil van convocar manifestacions massives contra la mesura. Per a fer front a la situació, el govern va promulgar l'estat d'emergència, prohibint el Partit Federal Tamil i declarant il·legals les vagues.

En aquest context, les relacions entre els cingalesos i els tamils van continuar sent tibants fins gener de 1966. Aquell any, i com a mesura de solució a la crisi social, el tamil va passar a ser la llengua administrativa oficial en les zones septentrionals i orientals de l´illa.

De totes maneres, el país va continuar sofrint una profunda crisi social que va esclatar el 1983 en forma de guerra civil entre el govern dominat pels cingalesos i l'Alliberament dels Tigres de Tamil Eelam (LTTE), un grup rebel que pretenia crear un Estat per a la minoria tamil a les zones septentrionals i orientals de Sri Lanka. El moviment tamil va rebre ajuda de simpatitzants de l'estat indi meridional de Tamilnadu, i el govern cingalès va optar per una política de victòria militar en nom de la sobirania nacional. El resultat va ser la mort de centenars de tamils i milers van quedar sense llar, producte d'enfrontaments, iniciant-se un corrent migratori de tamils com a refugiats interns i internacionals, transformant-se el conflicte en una guerra civil total.

A mesura que el conflicte es perllongava, amb un nombre de víctimes cada vegada major, i sense que es preveiés una solució, el 1987 es va signar un acord entre l'Índia i Sri Lanka pel qual es permetia la intervenció militar índia per garantir el cessament de les hostilitats i reconèixer diverses reivindicacions dels tamils.
Dos anys més tard, el moviment rebel tamil va manifestar la seva voluntat de negociar amb el govern central, però en aquell moment, un moviment cingalès budista de signe extremista, va intensificar els seus atacs contra el govern central, fet que va propiciar violentes contramesures per part del govern.
A començaments de 1990, a sol·licitud del govern de Sri Lanka, l'Índia va retirar les seves tropes, però no obstant això,el conflicte estava encara lluny d'arribar a la seva fi. El 1991 i 1992 es van donar diversos enfrontaments importants entre l'Exèrcit i el LTTE, i a principis de 1993, el president del país era assassinat per l'explosió d'una bomba que duia adossada al seu cos un terrorista suïcida, suposat membre del LTTE.
Al gener de 1995, el govern de Sri Lanka i el LTTE van acordar un cessament d'hostilitats com a pas preliminar a un pla de govern per a les negociacions de pau. Tristament, poc després acabaria fracassant.

1.3 Situació actual del conflicte:

No obstant això, després de les eleccions de desembre de 2001 en les que va ser elegit com a Primer Ministre Ranil Wickremesinghe, s'arribaria a un alt -el -foc amb els rebels tamils al febrer de 2002, i s'iniciaria, sota supervisió noruega, una taula de negociacions que dura fins a la data.
En aquests moments s'ha aconseguit consolidar la treva de febrer de 2002, s'han aconseguit acords de cara a una nova i provisional administració en les zones tamils, i finalment s'està avançant en l'assoliment d'un acord polític definitiu. De totes maneres, la consecució de la pau no és una tasca gens fàcil, i durant tot el procés s'han succeït les pressions des de diferents actors que no veuen amb bons ulls aquests canvis. Per exemple, dintre de l'Exèrcit s'escolten veus crítiques pel que fa al procés, al veure disminuir el seu paper en el nou escenari; i grups guerrillers, que han fet del conflicte una forma de vida, també són reticents a aconseguir la pau.
Altres dos actors importants són l'Índia i la minoria musulmana de Sri Lanka. En quant al primer, observa amb cautela el desenvolupament del procés, conscient que qualsevol canvi podria afectar a la seva població tamil i augmentar les demandes soberanistes d'aquests. En el segon cas, ens trobem davant una minoria musulmana que ha denunciat la seva discriminació per part de cingalesos i tamils i que cada vegada s'està radicalitzant més.


2. Actors:

Govern de Sri Lanka: Des que Sri Lanka aconseguís la seva independència el 1948, el govern independent ha discriminat a la minoria tamil, ja que, al seu judici, aquests van gaudir d'excessius privilegis durant l'època en que l´illa era una colònia britànica. D'aquesta forma, el govern de Sri Lanka ha anat alimentant l'odi i ha col·laborat a l'esclat en 1983 de la guerra civil. Al principi, la solució per la qual apostava per a posar fi al conflicte era la purament militar, no obstant això, després de 20 anys d'hostilitats, s'han iniciat unes negociacions de pau que de moment estan sent fructíferes.
De totes maneres, dintre del govern ens trobem amb dues tendències diferenciades. La primera seria la d'una posició contrària a les negociacions amb el LTTE, que encapçalaria la Presidenta del Govern, Chandrika Kumaratunga; mentre que la segona postura vindria representada pel primer Ministre Ramil Wickremesinghe, i estaria a favor de les negociacions de pau.

Alliberament dels Tigres de Tamil Eeland (LTTE): L'Exèrcit Nacional Tamil, també conegut com l'Alliberament dels Tigres de Tamil Eeland (LTTE) va ser creat per Velupillai Prabhakaran al maig de 1976 per a lluitar contra el govern de Sri Lanka que era acusat de discriminar a la minoria Tamil del país. Des d'aleshores, el LTTE ha crescut fins a convertir-se en un gran exèrcit que en 1983 desencadenaria una completa guerra civil a Sri Lanka que duraria prop de 20 anys.

Ramil Wickremesinghe:
Líder del Partit Unit Nacional i del Front Unit Nacional. Ramil Wickremesinghe va ser elegit Primer Ministre de Sri Lanka el 9 de desembre de 2001 després de guanyar les eleccions. La seva elecció va ser clau per a aconseguir un alt -el -foc amb el LTTE, ja que només dos mesos després de ser investit Primer Ministre, aconseguia engegar el procés de pau actual.

Chandrika Kumaratunga: Presidenta de Sri Lanka des de novembre de 1994 fina a 2005, reprendria les negociacions de pau amb els rebels tamils, que, no obstant això, fracassarien. Ja no serà fins febrer del 2002 que s'arribarà a un cessament de les hostilitats del conflicte, i és aquí quan s'ha evidenciat la confrontació entre el Govern i la Presidenta que ha evitat, entre d´altres coses, la formació d'un consens sobre l'estratègia negociadora. A més, Kumaratunga ha amenaçat en diverses ocasions amb dissoldre el Parlament, amb el que es posen en perill les negociacions de pau.

Mahinda Rajapaksa, actual president de Sri Lanka.

Velupillai Prabhakaran: Líder del moviment rebel tamil Alliberament dels Tigres de Tamil Eeland (LTTE). Des de la seva joventut va estar involucrat en el moviment tamil de protesta, i en 1975 va ser acusat de ser el responsable de l'assassinat de l'alcalde de Jaffna. Un any més tard, en 1976, va fundar el LTTE, i sota el seu lideratge, aquest grup es va transformar en un autèntic exèrcit molt motivat i disciplinat que ha mantingut un conflicte armat contra el govern de Sri Lanka durant 20 anys.


3. Recursos

Pàgina periodística sobre els mitjans de comunicació que ofereix els principals links a revistes, diaris, ràdios i televisions de Sri Lanka.

Profund estudi sobre Sri Lanka que aborda un recorregut complet per a analitzar el país i per a comprendre la seva situació actual, així com els orígens del conflicte en 1983. Del mateix, destaquen les anàlisis sobre la Història, la societat i l'economia del país.

Completa web de notícies sobre Sri Lanka que destaca per la molt àmplia oferta de links a ràdios i diaris del país, així com a fonts d'informació sobre l´illa a l'estranger.

Pàgina web oficial del Govern de Sri Lanka.
Ofereix informació sobre el país, i sobretot, sobre els aspectes polítics i de sistema de govern de l´illa.

Pàgina web corresponent a la zona tamil que ofereix notícies, anàlisis i documents sobre les seves reivindicacions soberanistes.

Web que ofereix notícies sobre els tamils de Sri Lanka.
A més de ser una pàgina molt completa, en quant a notícies es refereix, també destaca per l'actualització constant de les mateixes.

Excel·lent pàgina web del diari econòmic britànic “The Economist”
que ofereix articles sobre Sri Lanka, a més d'informació del país i links amb altres webs relacionades amb l´illa.


4. Dades del país:

Dades geogràfiques, de població, econòmiques, polítiques, de govern...

Molt completa web que ofereix dades sobre Sri Lanka sobre geografia, societat, economia i sistema de govern.

Informe sobre el desenvolupament humà de NNUU amb dades referents a Sri Lanka.

Informació política sobre Sri Lanka amb informació sobre partits polítics, organitzacions, mass-medias...


5. Drets humans i refugiats:

Informes i notícies de Human Rights Watch

Informe ACNUR (Alt Comissionat de les Nacions Unides per als refugiats)


6. Mapa

- Mapa general de Sri Lanka de Nacions Unides.
- Mapa general.Observatori Solidaritat UB
C/ Melcior de Palau, 140. 08014 Barcelona.
Tel 93 403 55 38. Fax 93 403 55 39.
e-mail: solidari@pangea.org.