Documento sin título

Propostes i contrapropostes de Reformes Constitucionals

 

 • La proposta d'iniciativa de Reformes Constitucionals redactada per la COCOPA , novembre de 1996.
  La Comissió de Concòrdia i Pacificació (COCOPA), integrada pels 4 partits polítics amb representació parlamentària, va elaborar una proposta de llei per a dur a la Constitució Mexicana els Acords de San Andrés.
  Aquesta proposta va ser acceptada per l'EZLN i, en un primer moment, acceptada també pel govern de Zedillo, qui després es va penedir. i, faltant a la seva paraula, va rebutjar la iniciativa, raó per la qual els Acords de San Andrés segueixen sense complir-se fins avui.

 • La primera contraproposta del Govern federal a la iniciativa de la COCOPA , desembre de 1996.
  La proposta de llei de la COCOPA que el govern de Zedillo va rebutjar, no recull completament els Acords de San Andrés, peró l'EZLN va acceptar-la, mostrant així la seva voluntat de conciliació i el seu compromís amb el diàleg. Malgrat que el govern s'havia compromès a reconèixer la iniciativa que fes la COCOPA, en l'últim moment va rebutjar-la, trencant així el procés de pau.

 • Observacions del Govern federal a la iniciativa de la COCOPA , febrer de 1998.
  Quadre de textos comparats de la Iniciativa de la COCOPA i dels Acords de San Andrés i observacions fetes pel govern federal.

 • Contraproposta de llei indígena, presentada unilateralment al Senat de la República pel president Zedillo , març de 1998.

 • Iniciativa de Llei enviada a l'H. Congrés de la Unió pel president Fox , 5 de desembre del 2000.
  Aquest document va ser elaborat des de novembre de 1996 per la 56ª Legislatura. El president Vicente Fox va fer seva la Iniciativa de Llei, suposadament basada en la proposta de les Reformes Constitucionals de la COCOPA, i va enviar-la al Congrés de la Unió el 5 de desembre de 2000.

 • Dictamen de llei indígena aprovada per vot unànime al Senat de la República , 28 abril de 2001.
  El Senat va aprovar per vot unànime un dictamen de reformes constitucionals sobre drets i cultura indígena. La reforma aprovada pel congrés va ser redactada per membres dels tres principals partits polítics en el Senat a esquenes del moviment indígena nacional. El seu objectiu va ser mutilar la proposta de la COCOPA i, amb aixó, renegociar unilateralment els Acords de San Andrés.

 • Dictamen de llei indígena aprovada per la Càmera de Diputats , 28 d'abril de 2001.
  Tres dies després de ser aprovat en el Senat el dictamen de reformes constitucionals sobre drets i cultura indígena, suposadament basat en la proposta de la COCOPA, aquest mateix dictamen va ser aprovat en la Càmera de Diputats amb l'aval de 386 diputats (60 van votar en contra).
  No obstant aixó, aquesta nova "llei indígena" no representa si més no una llunyana aproximació a la proposta de la COCOPA, la qual sí reprèn en el fonamental l'acordat en San Andrés.

  La "Llei Indígena" aprovada pel congrés havia de ser ratificada per 16 congressos locals per a arribar a la Constitució.
  Fins ara, són 17 els estats que han ratificat aquesta contrareforma: Veracruz, Pobla, Colima, Aguascalientes, Campeche, Guanajuato, Querétaro, Durango, Quintana Roo, Coahuila, Jalisco, Sonora, Tlaxcala, Nuevo León, Tabasco, Michoacán i Nayarit.
  Els estats que van rebutjar aquest intent de prohibir els drets als pobles indígenes són: Oaxaca, Zacatecas, Baja California Sud, Sinaloa, Morelos, Chiapas, Guerrero, Hidalgo, San Luis Potosí i l'Estat de Mèxic.
  Després de dues setmanes d'espera, el president Vicente Fox va aprovar la ratificació de les reformes, sense importar les opinions de juristes destacats i altres especialistes, qui van assenyalar que el procés de ratificació en molts estats va ser portat a terme de manera anticonstitucional.

 • Observatori Solidaritat UB
  C/ Melcior de Palau, 140. 08014 Barcelona.
  Tel 93 403 55 38. Fax 93 403 55 39.
  e-mail: solidari@pangea.org.