Documento sin títuloFitxa

Sáhara occidental

Dades geografiquès

Superfície:
266.000 Km2. Aproximadament la meitat de la Península Ibèrica. El Marroc controla dos terços del Territori.

Fronteres:
El Marroc (Nord), Algèria (Aquest), Mauritània (Aquest i Sud), Illes Canaries (Oest).

MAPA POLÍTIC

MAPES ESPECIALITZATSPoblació (2003)

Població total: 261,794 hab.

Llengua:
Les llengües oficials són l'àrab i l'espanyol (segon). La varietat dialectal àrab pròpia de la zona, entre el sud del Draa (El Marroc) i nord de Mauritània, rep el nom de hassanía.

Religió:
Islàmica. La RASD és un Estat no confessional.

Recursos:
País semidesértico, dividit en dues regions, Saguia el Hamra i Rio d'Or. Posseeix una de les majors reserva de pesca del planeta ( el tractat de pesca de la UE amb El Marroc la inclou, a pesar de la prohibició de les lleis internacionals), però la seva major riquesa és la mineria. La mina de Bu-Craa, és considerada el major jaciment de fosfats del món. També existeixen prospeccions petrolíferes i de gas. La població dels camps de refugiats depèn de l'ajuda exterior per a la seva supervivència, principalment de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), Comitè Internacional de la Creu Vermella (CICR), Programa Mundial d'Alimentació (PMA) i de ONG's.

Els Campaments de Refugiats de Tindouf:
En l'actualitat, la població refugiada en els campaments de la regió de Tindouf es troba distribuïda en quatre campaments cridats Wilayas o Províncies: Smara, Aaiun, Auserd i Dajla. Aquestes estan organitzades en dairas o municipis, cadascuna de les quals se subdivideix en barris. En 1991, el ACNUR xifrava la població dels campaments en 173.000 persones.

La majoria de la població dels campaments està constituïda per dones i nens.La major part dels home estan mobilitzats en zones alliberades. Els habitatges estan constituïdes per tendes de campanya proporcionades pel ACNUR. Les dones tenen al seu càrrec la pràctica totalitat de la vida social i econòmica dels campaments, recuperant així el paper preponderant que exercia en la societat nòmada. L'emancipació de la dona saharaui resula excepcional en comparació d'altres països musulmans.

A nivell nacional existeixen dos hospitals generals, dues escoles internat (12 d'Octubre i 9 de Juny), una escola de dones (27 de Febrer) i un complex avícola-agrícola. AL costat del pou principal de Rabouni es troba el complex administratiu central. Cada Wilaya té un hospital regional, cada daira un centre de salut, una escola regional, una escola é un hospital regional, cada daira un centri de salut, una escola regional, un jardí d'infància i un hort.

La comunicació entre Wilayas i dairas la constitueixen pistes i camins. Només existeix una carretera, entre Tindouf i la recepció central de Rabuni i entre aquesta i la Wilaya de Smara.

Vida quotidiana en el Sáhara

La vida quotidiana en els campaments saharauis és procucto d'una situació particular d'un poble en refugi que dura des de fa vint anys, amb els homes mobilitzats per la guerra, i l'absència total dels mitjans.

Les dones

L'activitat de la dona un dia laborable comença amb les pregàries, la fabricació del pa i del te (desdejuni tradicional de la família que els aporta una quantitat raonable de glucosa).

Els nens menors de dotze anys, que encara queden en la Jaima (botiga tradicional saharaui) assisteixen a les classes que s'imparteixen en l'escola de la Wilaya. Quan superen aquesta edat estudien en un dels internats nacionals que existeixen.

Moltes dones surten de la Jaima al mateix temps que els nens i les nenes per a treballar en les tasques que tenen assignades: jardins d'infància, escoles, dispensaris, treballs amb els comitès, etc...

Una vegada finalitzades les tasques externes, s'ocupen de la preparació del menjar en una cuina adossada a la Jaima, fet amb atovó. També es fan càrrec d'anar a buscar l'aigua per a ús domèstic en els pous de les respectives dairas.

Col·lectivitat

Les Tuisas, avui campanyes populars, són treballs comunitaris que realitzen grups de refugiats, herència d'una vida nòmada en la qual la comunitat assegurava la vida i la individualitat de la mort. Aquí tot es desenvolupa en un esforç comú.

Un exemple dels treballs és la construcció de rajoles, en la qual les dones excaven la terra, obren trinxeres, transporan l'aigua que subjectarà l'argila, donaran forma als maones, que més tard es couran al sol durant algun temps. Altres exemples d'aquests treballs col·lectius són els treballs en els horts, el transports de l'aigua, la cura del bestiar, la distribució del menjar,...

Vida social

El naixement
Moltes saharauis tenen els seus fills en la seva casa, ajudades per llevadores. Això és a causa de l'escassesa en els mitjans de transport fins l'hospital matern-infantil o fins l'hospital de la Wilaya, on habitualment s'atenen els parts que presenten dificultats.

ALS set dies del naixement s'organitza una gran festa de celebració en la qual es procedeix a l'elecció del nom, d'entre els dels avis, besoncles i resta de predecessors. Les àvies materialitzen cada nom amb un cant rodat, i la mare amb els ulls tancats elegeix.

A més dels ritus del nom existeix la cerimònia de l'ofrena al sol. Aquesta cerimònia es porta a terme encara que el nen hagi mort abans dels set dies.

El matrimoni
La pràctica ancestral del matrimoni ha canviat. Les unions concertades per familiars han estat substituïdes per unions desitjades per les parelles. El matrimoni és un dels grans esdeveniments socials en la vida de la comunitat, i encara que la guerra també li ha afectat, la fiesa dura encara tres o quatre dies (a pesar de la limitació de mitjans).

Els Comitès d'aprovisionament, cultura, artesania, assumptes socials i justícia, són els quals s'encarreguen de l'organització dels preparatius així com del Dot.

La cerimònia s'inicia amb l'assistència a la botiga de dues dones del comitè de justícia, el nuvi, la núvia i el Kadi. Després de la lectura del Corán, es demana el consentiment dels nuvis. És imprescindible la presència de la núvia perquè aquest sigui vàlid.

Una vegada els crits d'alegria ezkharit, crit molt similar a el “Irritzi” basc, s'estenen pels voltants, la núvia va anar a la seva botiga i es posa un vestit blanc i negre de núvia, conn henna en les seves mans i amb joies heretades.

A la nit, veïns i parents acompanyen al nuvi a la botiga de la cerimònia, on es pren te, es parla es crema encens, es canta i es balla. Més tard es retiren els convidats i es queda la família més íntima, que finalment deixaran solos als nuvis. A l'endemà tots es dediquen a amagar a la núvia perquè el nuvi la busqui, és un joc tradicional. La celebració acaba amb una festa de la núvia i dels seus amics i amb la preparació de la botiga dels nuvis.

En els casos que un dels membres del matrimoni se sentís abandonat o insatisfet pel seu matrimoni es pot demanar el divorci. La poligàmia està permesa, però és una característica poc comú entre els saharauis.

L'hospitalitat
Aquesta tradicional virtut àrab està present en nombrosos costums saharauis. La dona ha de cuinar sempre racions de més, per si es presenta un veí, un familiar o un amic. El te i el seu ritual és la ceremonio amb la qual es rep a un visitant o parent i, a pesar del seu caràcter nòmada, els utensilis del te mai s'abandonen, constitueixen fins i tot la part més apreciada de l'aixovar saharaui.

La preparació del te constitueix un ritual molt característic i és imprescindible respectar-lo. Es fan tres rondes, la primera és de gust amarg com la vida, la segona és dolç com l'amor, i la tercera suau com la mort. El ritu té el seu llenguatge particular. Per exemple, quan una persona t'ofereix el te amb un discret gir de la mà significa que li atreus.

És obligatòria la visita diària als veïns més pròxims i familiars proper, si aquests estan malalts o necessiten ajuda.

 

 

Observatori Solidaritat UB
C/ Melcior de Palau, 140. 08014 Barcelona.
Tel 93 403 55 38. Fax 93 403 55 39.
e-mail: solidari@pangea.org.