Documento sin título

MOVIMENTS CÍVICS A LA SOCIETAT SAHARAUI

 

AFAPREDESA, Associació de Familiars de presos i desapareguts Saharauis.

AFAPREDESA és una organització saharahui no governamental de drets humans. Els objectius de l'oficina a Espanya són fonamentalment informar i sensibilitzar l'opinió pública mitjançant la premsa, comunicants puntuals i conferències que donin a conèixer la situació dels drets humans al Sàhara Occidental.

AFAPREDESA pretén ser part activa del Pla de Pau a partir d'una sèrie d'accions que assegurin la celebració del Referèndum. Aquesta organització insta a les ONG's i organismes internacionals a que també col·laborin activament en aquest Pla mitjançant una més gran intervenció i coordinació.

AFAPREDESA edita un butlletí que recull la informació d'actualitat dels darrers aconteixements, distribueix comunicats i fomenta accions sobre els incidents que puguin afectar al Pla de Pau i als Drets Humans. Té una exposició itinerant, expressiva de la situació dels presos polítics, desapareguts i torturats. Pel que fa al Pla de Pau, fa un seguiment del calendari i activitats previstes per la celebració del Referèndum d'Autodeterminació del poble saharaui. Exigeix l'eliminació dels cinc milions de mines soterrades pel territori saharaui. La pàgina presenta la informació en castellà, anglès i francès.

Situació dels drets humans al Sàhara Occidental. Informe d'AFAPREDESA, octubre de 1998.

Informe sobre la repressió masiva en l'Aaiún. Campaments de Refugiats Saharauis. Novembre de 1999.

Informes d'AFAPREDESA 2000-2001

Situació del Sàhara Occidental davant el Referèndum i la situació dels Drets Humans (Equipo Nizkor)

Llistat dels desapareguts saharauis des de 1975

Comunicats d'AFAPREDESA

Revista EL KARAMA
 
 
Carta oberta als pobles, a les institucions, als partits, a les organitzacions i als medis de comunicació i als ciutadans i ciutadanes espanyoles. Campaments de Refugiats de Tinduf, a 6 de juny de 2001 

RÀDIO NACIONAL DE LA República Àrab Saharaui Democràtica (RASD)

Llibre dels amics del Sàhara
En aquesta direcció podeu deixar un missatge. Aquest serà llegit en el programa en castellà de la Ràdio Nacional de la RASD.

 

MOVIMENTS CÍVICS A LA SOCIETAT CATALANA I ESPANYOLA

 

  • Associacions d'Amics del Poble Sahrauí
  • Caravana catalana per la Pau al Sàhara Occidental
  • Pau i Solidaritat
  • Associació comarcal d'ajuda al poble saharaui 
  • Eusnet i els projectes al Sàhara
  • Smara - Associación de Solidaritat i Ajuda al Poble Saharaui
  • Plataforma cívica Catalunya amb el Sàhara
  • Avançar en la Solidaritat amb el Poble Saharaui (ASPS)
  • Amics del poble saharaui a Aragó

 

ASSOCIACIÓ CATALANA D'AMICS DEL POBLE SAHRAUÍ (ACAPS)

L'associació Catalana d'Amics del Poble Sahrauí (ACAPS) és una organització No Governamental que està escampada arreu Catalunya i forma un important teixit de suport al poble sahrauí. Els principals objectius de l'associació són: donar a conèixer a la població catalana la situació que pateix el poble sahrauí; afavorir el coneixement mutu entre els dos pobles i les seves cultures; fomentar en la societat catalana la solidaritat amb aquest poble que encara espera el retorn a les seves llars; impulsar i gestionar projectes de col·laboració destinats als campaments de refugiats de Tindouf.

Els projectes més significatius d'ACAPS ha implusat i gestionat directament són: l'Hospital Catalunya, colònies d'estiu d'infants sahrauís a Catalunya, subministrament de Bombones de gas butà per a famílies dels Campaments de Refugiats, participació en la 3era, 4arta i 5ena Caravana Catalana per la Pau al Sàhara Occidental, el Fòrum Internacional de Solidaritat amb la Dona Sahrauí, acollida de malalts sahrauís i coordinació de la Plataforma Cívica "Catalunya amb el Sàhara".

L'adreça postal és a l'Hotel d'Entitats. Carrer Pere Vergés n.1 (10.10). Barcelona 08020.

Tlf. 93 305 52 06 / 93 305 52 23. Fax: 93 305 52 23

E-mail: acaps@sahara-acaps.org

Resta d'Associacions espanyoles d'amistat amb el poble saharaui. Madrid, Cartagena, Albacete, Ávila, San Sebatian de los Reyes & Alcobendas, Málaga, Valladolid, Tarragona, Galicia, Córdoba, Canarias, Denia (Alicante), Murcia, Todas.

 

CARAVANA CATALANA PER LA PAU AL SÀHARA OCCIDENTAL. Diferents entitats catalanes solidàries amb el poble saharaui organitzen Caravanes per la pau al Sàhara Occidental. Són campanyes participatives i esdevenen marc de confluència de les iniciatives solidàries que es manifesten a tots els nivells a la societat catalana. És una proposta oberta a institucions públiques, entitats, moviments cívics, casals, associacions veïnals, centres docents, partits polítics, sindicats, empreses, cooperatives, mitjans de comunicació, etc.

PAU I SOLIDARITAT

La Fundació Pau i Solidaritat és una Organització no Governamental pel desenvolupament i la cooperació internacional, constituida per iniciativa de Comissió Obrera Nacional de Catalunya. Disposa de grups de treball i seus a tots els locals territorials de CCOO. La seva manera d'entendre la cooperació actualitza l'internacionalisme solidari. Els treballadors i treballadores del Sud i del Nord tenen porblemes comuns, és per això que la lluita és comú. Fan una cooperació basada en la igualtat de drets entre dones i homes, i entre cultures. Preten una justa distribució de la riquesa que potencii models autòctons i autònoms de desenvolupament i de transformació social.

La Fundació edita la revista Món Solidari

 

ASSOCIACIÓ COMARCAL D'AJUDA AL POBLE SAHARAUI

Les finalitats de l'associació són donar a conèixer el problema del poble saharaui, sensibilitzar a l'opinió pública sobre les condicions de vida del poble, pressionar per evitar la impunitat del govern marroquí, enviar ajut humanitari als campaments de refugiats i dur a terme programes i projectes de cooperació amb la RASD.

L'Associació comarcal d'Ajuda al Poble Saharaui organitza les "Vacances en Pau". Amb aquesta activitat nens i nenes saharuis passen unes vacances a poblacions espanyoles.

L'adreça electrònica de l'associació es abacotr@ctv.es i el seu telèfon és el 96 642 44 68.

EUSNET I ELS PROJECTES AL SÀHARA

EUSNET és una ONG de Desenvolupament que tracta d'apropar l'ús de les noves tecnologies al Sud, amb el convenciment de que tal i com s'està produint la implantació i ús de les eines de comunicacions s'estan ampliant encara més l'enorme desequilibri entre el Nord i el Sud. EUSNET ELKARTEA està recolzada per la resta de la xarxa APC.

SMARA - ASSOCIACIÓ DE SOLIDARITAT I AJUDA AL POBLE SAHARAUI

Smara, és una ONG fundada el 1991 que preten agrupar, sense distinció de credo, raça o sexe, a tots aquells que pretenen reforçar els tradicionals llaços d'amistat entre les comunitas i a la vegada realitzar una tasca voluntària de cooperació internacional, ajut al desenvolupament i ajut humanitari.

Els objectius de Smara són: captar i transmetre informació nacional i internacional sobre els problemes del pobles saharaui, així com dels projectes i programes de cooperació de la RASD. Recolzament tècnic i financer de projectes de desenvolupament, formació de recursos humans per desenvolupar la solidaritat i cooperació amb la RASD així com sensibilitzar a la opinió pública sobre la realitat del poble saharaui.

PLATAFORMA CÍVICA CATALUNYA AMB EL SÀHARA

La Plataforma Cívica Catalunay amb el Sàhara te la seva seu al carrer Princesa, 6 1er. El seu telèfon és el 93 319 77 98. Són membres més de tres-centes entitats, ONG, tos els partits polítics catalans, les seves joventuts i els sindicats. Les representacions són directes o bé a través de Plataformes Cíviques d'àmbit local o comarcal. Formen part de la Permanent de la Plataforma la Federació Catalana d'ONG, l'Associació Catalana d'Amics del Poble Sahrauí, l'Associació Internacional de Juristes del Sàhara Occidental, Comissions Obreres de Catalunya, el Consell de la Joventut de Barcelona i el Front Polisario.

MANIFEST DE LA PLATAFORMA
CATALUNYA AMB EL SÀHARA, PAU I SOBIRANIA PER AL POBLE SAHRAUÍ

Avui més que mai s'obre un camí d'esperança per resoldre el llarg i dolorós conflicte del Sàhara Occidental. L'accord a què han arribat el Govern de la República Àrab Sahrauí Democràtica i el Regne del Marroc, amb la mediació de les Nacions Unides, té com a primer objectiu la celebració d'un referèndum lliure i democràtic mitjançant el qual el poble sahrauí tindrà l'oportunitat de decidir el seu futur. 

Tots aquells col·lectius, entitats, associacions i persones que des de fa anys estem acompanyant i donant suport al poble sahrauí en la seva lluita per la pau i la llibertat, no podem deixar passar aquesta oportunitat. Ara més que mai el nostre ajut és necessari. Ens comprometem, per tant, a seguir acompanyant el poble sahrauí en aquesta recta final fins l'assoliment de la plena sobirania. 

Amb aquests propòsits, acordem els següents punts: 

1. Donar suport a la celebració del referèndum d'autodeterminació, tal com han dictat les Nacions Unides, amb plenes garanties de seguretat, llibertat i transparència. Així mateix, reclamar a les Nacions Unides que després del referèndum doni continuïtat al seu treball per garantir el compliment i aplicació dels resultats. 

2. Reiterar els nostre suport al poble sahrauí en la seva justa causa. 

3. Mostrar el nostre reconeixement al Front Polisario pels esforços realitzats destinats a salvar i aconseguir l'aplicació del Pla de Pau. 

4. Reclamar a les diferents institucions públiques de Catalunya i de la ciutadania en general, que s'intensifiqui la seva col·laboració destinada a cobrir les necessitats més peremptòries del més de 160.000 refugiats que sobreviuen en els campaments de refugiats de Tinduf. 

5. Instar al govern català a què els diferents centres de poder polític als que tingui accés, treballi per l'aplicació del Pla de Pau de manera que es respectin els legítimes aspiracions del poble sahrauí. 

6. Instar al govern central a què doni suport a una solució justa i definitiva al procés de descolonització del Sàhara Occidental, en el marc del acords de Houston. 

7. Fer una crida a tots els ciutadans i ciutadanes de Catalunya a participar en aquesta Campanya. 

Les persones, entitats i organitzacions signants d'aquest manifest ens compormetem a traslladar a les respectives àrees d'influència els punts anteriors i a treballar en el marc de la Plataforma per l'acompliment d'aquests objectius. 

Barcelona, 12 de febrer de 1998

AVANÇAR EN LA SOLIDARITAT AMB EL POBLE SAHARAUI (ASPS)

El dia 27 de gener de 2001, i desprès de nombroses reunions i tres assemblees es constituí la Coordinadora d’entitats “Avançar en la Solidaritat amb el Poble Sahrauí”.  La definició, objectius i estructura d’aquesta Coordinadora estan reflexats en els acords de les assemblees prèvies.

Les entitats fundadores son les següents:

       -      S.C.A.P.S. Sant Cugat amb el Poble Sahrauí
       -      Bicicletes Solidàries
       -      Col·lectiu Famílies Acollidores de nenes i nens Sahrauís de l’Hospitalet
       -      Col·lectiu per la Igualtat en la Diversitat (Sants-Monjuïc)
       -      Manresa amb el Sàhara
       -      G.A.S.I. Grup d’Acció Solidaria Internacional
       -      Diàleg entre Cultures. Cerdanyola
       -      Solidaris amb el Poble Sahrauí. Sabadell
       -      Col·lectiu Famílies Acollidores de nenes i nens Sahrauís de Ripollet
       -      C.G.T. Catalunya
       -      Els Verds
       -      C.O.P. Col·lectiu Obrer Popular de Ripollet
       -      A.F.A.P. Associació Foment de la Amistat entre els Pobles Sant Feliu Ll.
       -      A Contrallum

A títol personal assisteixen a les trobades persones de les següents poblacions (la majoria d’elles pertanyen a entitats de solidaritat): Polinyà, Sant Joan de Vila Torrada, Sallent, Sta. Coloma de Gramenet, Tiana, Badia del Vallès, Sant Just Desvern, Figueres, Barcelona (Sant Martí), Badalona, Premia de Mar, Sant Quirze del Vallès, Vallirana, Baix Penedès, Sentmenat, Mollet, Girona, Barcelona (Gracia) i Universitat Autònoma de Barcelona.

Darrera proposta d'ASPS:

Jornades de reflexió i debat "El Sàhara Occidental i el nou Ordre Mundial", del 1 de novembre al 15 de desembre de 2001.
 

AMICS DEL POBLE SAHARAUI A ARAGÓ:

És una ONG constituida a Saragossa amb àmbit d'actuació a la Comunitat Autònoma d'Aragó i que coopera pel desenvolupament integral del Poble Saharaui, a través de projectes i accions que incideixin en la promoción especial de tots els seus membres, especialment els més desfavorits; la promoció de la salut en tots els seus nivells; el desenvolupament dels serveis sociales; l'educació com a base del desenvolupament; la promoció de la dona saharaui; el desenvolupament de la igualtat de oportunitats i, en definitiva, aquells projectes que condueixin l'increment de les seves potencialitats per a lograr la seva independència cultural, econòmica, política i social.

SOCIETAT INTERNACIONAL


ARSO - Association de soutien à un référendum libre et régulier au Sahara Occidental

L'Associació pel Referèndum del Sàhara Occidental és una organització no governamental i independent, localitzada a Suïssa amb grups locals en alguns països d'Europa i els Estats Units. La seva pàgina web és un referent en el seguiment de la qüestió del Sàhara Occidental. Conté informació de tota mena, noticies, documents sobre el procés d'aplicació del Pla de Pau, les negociacions entre les parts, Drets Humans, etc. També trobareu una llista completa per països de les associacions que treballen entorn al poble saharaui. La informació la podeu trobar en diversos idiomes: anglès, francès, castellà, portuguès i italià.
 

ASSOCIACIÓ INTERNACIONAL DE JURISTES PEL SÀHARA OCCIDENTAL (anglès i castellà)

La International Association of Jurists for Western Sahara té per objectiu recolzar l'acompliment del Pla de Pau de l'ONU i l'OUA i la seva actualització en els acords de Houston i verificar l'exacte acompliment, en la seva lletra i en el seu esperit, d'allò pactat. Juristes pel Sàhara és una associació independent de qualsevol organització estatal, política, religiosa o econòmica, sotmesa únicament en la seva actuació a criteris de naturalesa científica i de legalitat.

Altres objectius de IAJUWS són:


A les pàgines de l'associació trobareu la Guia d'Observadors Internacionals pel Referèndum d'Autodeterminació, documents de Nacions Unides i alguns articles interessants sobre el Pla de Pau i el Referèndum.

 

ASSOCIACIÓ DE JURISTES CANADENCS PEL RESPECTE INTERNACIONAL DELS DRETS HUMANS (anglès i francès)

Aquesta associació és una ONG amb els objectius de promoure i protegir els drets humans a nivell internacional, a través de l'ús de la llei i les institucions legals. La Canadian Lawyers Association for International Human Rights (CLAIHR) analitza lleis, institucions i pràctiques que afecten els Drets Humans, contribueix a desenvolupar lleis i institucions que protegeixen els Drets Humans i recolza juristes, associacions legals dedicades a aconseguir el respecte dels Drets Humans.

L'Associació dedica un estudi a la situació del Sàhara Occidental
 
 

CONFERÈNCIES DE RECOLZAMENT AL POBLE SAHARAUI


Conferències Europees de Coordinació del Recolzament al Poble Saharaui.

Trobades Estatals de ciutats solidàries i Agermanades amb el poble saharaui. CCASPS (Coordinadora Catalana d'Ajuntaments Solidaris amb el Poble Saharaui) y FEDISSAH (Federación Estatal de Instituciones Solidarias con el Pueblo Saharaui).
Declaracions de Recolzament Plataforma de Juristes pel Sàhara Occidental (IAJUWS) (castellà i anglès)
 

24 Conferència de coordinació europea de recolzament al poble saharaui

Manchester, 9-11 octubre de 1998. Resolució final
Resolució final

Some 170 participants met in Manchester, UK, from 9 to 11 October 1998 for the 24th European Co-ordinating Conference of support to the Saharawi people. The participants represented a wide spectrum of countries, including Germany, Belgium, Canada, Spain, United Kingdom, France, Italy, Norway, United States, Switzerland, Sweden, Algeria as well as the Polisario Front. The presence and the contribution of Mme Danielle Mitterrand, president of France Liberte Foundation, increased the profile of the Conference. 

The participants to the 24th Conference thank the City of Manchester, in particular the Lord Mayor, Western Sahara Campaign UK, and all the supporters and activists who have contributed to the success of the conference. 

In workshops the participants examined the essential issues of European solidarity:the referendum for self-determination, as it was agreed in the United Nations peace plan and the Houston agreement, the international observatory and the observers; the work of AFAPREDESA in relation to the human rights of the Saharawi people, and in particular the question of the disappeared Saharawis and prisoners in Morocco; material and humanitarian aid to the Saharawis, including the repatriation of the voters and their families, their protection, demining, the safety of children, and the specific problems of food and health in the camps; the mobilisation of the media and information services as well as the dissemination of information electronically and through ARSO; the solidarity campaigns of trade unions, women's and youth organisations, twinning of towns and local authorities in Europe, and other links with Saharawi villages, settlements, associations, in particular the organisation of Saharawi Women. 

The Conference reminds the United Nations and the OAU of their responsibilities to put an end to the last colony in Africa. The resolutions and the mandates are unambiguous: the Peace Plan agreed by Security Council resolution 658 in 1990 and 690 in 1991, no less than eight years ago, should be implemented within six months. The negotiations under the auspices of the UN Secretary General's Special Representative, Mr James Baker, relaunched the peace plan and fixed the terms and conditions for the referendum on self-determination for the Saharawi people. 

By accepting for the nth time the postponement of the referendum, the United Nations and the OAU have failed in their duty to the Saharawi people and not acted strongly against the Moroccan authorities who have tried by all possibly means to prevent the holding of a free, honest and transparent referendum in the Western Sahara. 

The Conference supports the United Nations and the Special Envoy, Mr James Baker, whose mediation must ensure that the Houston Agreement is upheld and the referendum date is finally fixed within the next six months. 

The participants to the conference in Manchester believe that in the event of failure of his mediation the United Nations should recognise the Saharawi Arab Democratic Republic as a full member, and force Morocco to respect the decision taken 14 years ago by the OAU to accept the SADR as a member of the community of African states, 

Europe has welcomed the coming to power of Mr Youssoufi, who is respected for his struggle for decolonization in his country and in Africa, and for his condemnation of apartheid in South Africa and human rights violations in his own country. Today, however, the new democratic forces in power in Morocco refuse to address the illegal occupation of Western Sahara as a colonial question. They violate the human rights of their fellow countrymen and of the Saharawis. Their refusal to authorise the return of Abraham Serfaty is only the most visible of these violations. 

Europe, concerned about its relations with the new government of Mr Youssoufi, forgets to condemn Morocco for its violations of human rights. Its silence and its lack of commitment to the Baker Plan for a solution to the conflict in the Western Sahara, as well as its lack of active backing for the UN Peace Plan, represent serious failures to respect the rights of the Saharawi people. 

Europe must play an active part alongside the United Nations and MINURSO as only the solution envisaged by the Peace Plan et the Houston agreement can bring peace and stability to the Maghreb region and the Mediterranean, leading to the political, economic and commercial Cupertino amongst all the countries of the region. Conversely, the absence of a peaceful solution and of the respect for the rights of the Saharawi people will lead inevitably to new violence, which is against the democratic interests of the people of the region and of Europe. 

In consultation with the Association of International Jurists of Western Sahara, the Conference has studied and implemented an important programme of monitoring of the preparation for, the realisation of and the follow up to the referendum in the Western Sahara. The two centres of European co-ordination for the national committees of observers in Brussels and in Las Palmas as
well as the International Observatory of the Referendum in Western Sahara in Geneva will be the axis of the European co-ordination of support to the Saharawi people during the next year. 

The Conference strongly reaffirms its support to the struggle of the Saharawi people, who alone have the right to determine their destiny. It sends its thanks to the Secretary General of the Polisario Front, Mohammed Abdelaziz, for his message of encouragement and reiterates its full and total solidarity to the Saharawi people. 

The 25th European Co-ordinating Conference of support to the Saharawi people will be held in November 1999 in Las Palmas, Canary Islands, and in El Ayoun in Western Sahara. 

 

 

23 Conferència de coordinació europea de recolzament al poble saharaui

Hérouville Saint Clair, 14-16 de novembre de 1997.
Resolució final

Reunida en Hérouville Saint Clair en Francia los días 14, 15 y 16 de noviembre de 1997, la 23a Conferencia de Apoyo al Pueblo Saharaui ha reunido a 220 participantes de Alemania, Austria, Argelia, Bélgica, Canadá, Reino Unido, Italia, Francia, Finlandia, Noruega, Japón, España, Suiza, Suecia y Sáhara Occidental. 

La Conferencia vuelve a afirmar con entusiasmo su apoyo al Pueblo Saharaui, a su representante, el Frente POLISARIO, y a las organizaciones sociales y culturales saharauis. 

La Conferencia se alegra por el interés y creciente sobre el problema de Sáhara Occidental, así como por la gran calidad de los participantes y de las comunicaciones durante el encuentro en Hérouville Saint Clair. 

El Frente POLISARIO, seguro de la justicia de su causa, consiguió, gracias a su lucha perseverante, la apertura este año de negociaciones con Marruecos bajo los auspicios de Naciones Unidas. El nombramiento de J. Baker por el Secretario General ha reactivado de manera original el Plan de Paz de la ONU y la OUA para el Sáhara Occidental. 

Teniendo en cuenta la excepcional importancia de las circunstancias derivadas de las negociaciones directas entre las dos partes en conflicto y del calendario establecido por el Secretario General de Naciones Unidas, la Conferencia se dedicó, sobre todo, a estudiar la nueva situación creada por la proximidad del referendum de autodeterminación del Pueblo Saharaui. 

La Conferencia ha decidido aportar toda su ayuda e influencia para permitir que el referendum se celebre en condiciones de igualdad, libertad y controlado íntegramente por la MINURSO. Insiste para que la MINURSO sea dotada de los medios que le aseguren la posibilidad de ejercer su mandato sobre la totalidad del territorio saharaui, para garantizar tanto la regularidad de
la identificación de los votantes como su libre circulación en el conjunto del territorio, para garantizar, además, el respeto al derecho a voto de todas las personas cualificadas para ello, según los criterios fijados por los acuerdos entre las dos partes. El propio recuento de votos debe ser verificado en condiciones de estricta transparencia bajo control internacional. Para alcanzar
las necesarias condiciones de equidad del referendum la Conferencia insiste ante la ONU y la Comunidad Internacional para que se derriben los muros construidos por Marruecos en el territorio del Sáhara Occidental y se asegure la limpieza de minas en la totalidad del territorio. 

Para garantizar el éxito del conjunto del proceso refrendario, la Conferencia subraya con fuerza que es vital asegurar la presencia de numerosos observadores, tanto oficiales como representantes de la sociedad civil internacional. Dado el carácter excepcional del proceso refrendario iniciado, la Conferencia ha decidido la creación de un grupo de trabajo (³Task Force²) europeo que asegure el seguimiento y el control del conjunto de las operaciones refrendarias. Este grupo procurará movilizar los apoyos políticos, mediáticos, materiales y financieros en favor de la campaña refrendaria del Frente POLISARIO. 

En particular la Conferencia ha decidido la promoción de un Observatorio Internacional compuesto de personalidades incontestables por su notoriedad y prestigio encargado de la vigilancia del buen desarrollo de las operaciones refrendarias y, por otra parte, la puesta en marcha de una red de comunicación y enlace que permita suscitar el interés y el apoyo a la causa
saharaui, no solo en Europa, sino también en Estados Unidos, Canadá, Australia... 

La Conferencia, además, ha resaltado las prioridades de actuación para poder mantener la capacidad de respuesta a las necesidades materiales y profesionales del nuevo periodo y, al mismo tiempo, poder responder a las numerosas necesidades de la población saharaui y sus asociaciones: apoyo a la organización de las mujeres, de la juventud, de AFAPREDESA, y medios para asegurar la alimentación, la salud, el transporte, las comunicaciones, la educación y, en general, la cooperación al desarrollo con el Pueblo Saharaui. 

La Conferencia, al clausurar su reunión, se dirige al Gobierno francés, a la Comisión Europea, a las Naciones Unidas y a la OUA, insistiendo para que se garantice al Pueblo Saharaui el respeto del conjunto de sus derechos inalienables al referendum de autodeterminación para la independencia, para que pueda volver y vivir libre, en paz y desarrollo en su país, dentro de las fronteras reconocidas internacionalmente. 

Hérouville Saint Clair, 16 de Noviembre 1997 

 

22 Conferència de coordinació europea de recolzament al poble saharaui

Celebrada a Sabadell els dies 15,16,17 de Novembre de 1996. Organitzada per la Secretaria Europea de Suport al Poble Saharià, Coordinadora Catalana d'Ajuntaments Solidaris amb el Poble Saharià. Amb la col·laboració de l'Ajuntament de Sabadell, Generalitat de Catalunya,Parlament de Catalunya, Diputació de Barcelona, Associació Catalana de Municipis, Federació de Municipis de Catalunya, Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, Associació Catalana d'Amics del Poble Saharaui.

 

En aquest apartat trobareu la final i alguns dels documents finals de la Conferència.

Comissió de Drets Humans

En primer lloc, hem assenyalat que l’any 1996 s’han produït alguns èxits pel que fa a solidaritat. Els que varen assistir a la Conferència de Ginebra poden recordar aquell moment d’emoció quan es va escoltar la veu de Kelthoun Labid, de la presó estant, on es trobava, al Marroc. El fet que Kelthoun Labid i els seus companys hagin estat alliberats gràcies a la campanya de solidaritat que es va llançar a Ginebra i que hagi contribuït a la campanya d’Amnistia Internacional i altres organismes pot considerar-se un èxit, malgrat el nombre de persones que queden a les presons i els centenars de desapareguts. No obstant això, un fet com aquest no ha d’ocultar que la situació a les zones ocupades és molt greu. Les detencions es continuen produint de forma regular, tot i que s’ha produït un fenomen força nou: les manifestacions, portades a terme fonamentalment per la joventut sahrauí.

Pel maig de l’any passat, es varen produir manifestacions que van acabar amb la detenció i condemna a un any de presó de vuit joves que pel mes d’agost varen posar en llibertat. Aquest any hi ha hagut altres manifestacions, entre les quals destaca aquella en què hi va haver milers de joves sahrauís que es desplaçaren fins a les portes de Rabad per exigir els seus drets fonamentals, que són els drets humans, com el dret a la feina, el dret a l’educació i el dret a una vida digna. Aquest fou un esdeveniment important i els marroquins no pogueren negar que s’havia produït. Ara sabem que en retornar a les zones ocupades aquestes persones han sofert repressions de tota índole. Per aquesta raó, el nostre treball ha de continuar, no solament per defensar els desapareguts i els presos polítics, sinó també per defensar el conjunt del poble sahrauí, mitjançant la defensa dels drets de la dona i els drets dels infants, com a drets humans fonamentals.

En aquest taller també s’ha parlat de les accions que ja s’estan portant a terme a Europa, com la campanya d’adopció simbòlica de desapareguts. Avui, més de 600 persones han adoptat un pres o un desaparegut sahrauí.

A més, s’ha parlat de la difusió de la revista El Karma, que actualment es publica en quatre llengües diferents (francès, anglès, italià i castellà), i s’han pres algunes mesures per fer un ús millora de la versió castellana, que podria ser més eficaç.

Quant a l’Associació de Familiars de Presos i Desapareguts Sahrauís (AFRAPREDESA), s’ha reafirmat el nostre suport al treball que du a terme, per la importància que té. Un dels aspectes més importants és trobar una ajuda econòmica per a aquesta associació, que no té mitjans i no pot funcionar als campaments i encara menys a l’estranger, on queda molta feina per fer, ja sigui als països europeus, ja sigui en els seus diferents organismes internacionals, com les Nacions Unides, la Comissió dels Drets Humans a Ginebra, el Parlament Europeu o la Unió Europea.

Per acabar, cal assenyalar un aspecte que sorgí a partir del memoràndum del comissari per a la conferència. De cara a la propera Comissió de Drets Humans de les Nacions, que tindrà lloc a Ginebra el mes d’abril de 1997, s’han pres algunes mesures per unificar les nostres accions, amb l’objectiu comú d’introduir en la resolució, que des de fa més de 10 anys s’adopta per consens, una sèrie d’elements que tracten sobre les violacions dels drets humans als territoris ocupats. Així, doncs, no es tractaria d’una resolució únicament sobre el dret a l’autodeterminació del Poble Sahrauí, que és un dret que continuarem defensant, sinó que també introduiria el fet que les Nacions Unides es comprometessin a investigar el que passa a les zones ocupades. Aquesta resolució, l’ha de presentar un Estat i l’han d’abonar els altres estats, és a dir, ha de ser un treball conjunt dels estats membres de la comissió de l’ONU.

També s’elaborarà un text de declaració conjunta d’ONG amb estatut representatiu a l’ONU, que abonarà la tasca d’enviar una delegació de les Nacions Unides o de qualsevol altre organisme als territoris ocupats. Al mateix temps, es remetrà al Comitè de Drets Humans de l’ONU un document en què es demanarà que s’exigeixi al Marroc un informe sobre la situació a les zones ocupades.
 

Taller sobre el desenvolupament dels objectius polítics

Es tracta d’impulsar un conjunt d’iniciatives per desenvolupar en els diferents àmbits en què s’emmarca la nostra solidaritat amb el poble sahrauí, abraçant accions de caràcter polític, humanitari, social, etc.

1. De cara a l’aplicació del Pla de Pau a l’exigència de negociació directa entre les parts, amb denúncia expressa de l’obstruccionisme del govern del Marroc.

2. De cara a la conscienciació de l’opinió pública i la implicació de la societat a tots nivells: 3. De cara a l’exigència del respecte als drets humans a les zones ocupades: 4. De cara a l’ajuda humanitària als camps de refugiats: 5. De cara a les relacions de la UE amb el govern del Marroc: 6. De cara a aconseguir més eficàcia en la solidaritat internacional: 7. Com a acord intern es planteja:

Plataforma de Juristes

Objectius de juristes per al Sàhara:
a) Donar suport al procés de pau i al compliment del Pla de Pau de l’ONU i l’OUA, adoptades en les resolucions 658 i 690 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides sobre el Sàhara Occidental.

b) Donar suport a les reivindicacions del poble sahrauí en la consecució dels seus drets legítims en la independència nacional, la seguretat i la prosperitat.

c) Promoure la defensa dels drets humans al Sàhara Occidental i dels presos de consciència sahrauí, denunciar les violacions del Marroc a les zones ocupades i investigar la desaparició de cents de sahrauís des de l’inici de la guerra, el 1975.

d) Denunciar l’adopció d’acords econòmics de tercers països amb el Marroc sobre les riqueses naturals del Sàhara Occidental, mentre duri el conflicte.

e) Impulsar accions tendents al reconeixement de l’Estat Sahrauí, pels estats de la comunitat internacional, i a l’amistat i cooperació entre aquests.

L’Associació Internacional de Juristes pel Sàhara Occidental serà presidida pel senyor R. B., de nacionalitat nord-americana. El secretari general serà el senyor Felipe Briones.

El Consell Internacional de l’Associació, a més dels membres que es van nomenar ahir, abraçarà especialment representants de les grans zones del món sencer. Juristes de prop de vint països han manifestat ja la seva voluntat de pertànyer a l’Associació, des del començament, com a socis fundadors.

L’Associació adoptarà les mesures necessàries per obtenir dels tribunals espanyols, i en particular del Tribunal Constitucional, la declaració de nul·litat dels Acords de Madrid del 1975, sobre la base de l’article 96 de la Constitució Espanyola i sobre els principis del dret internacional. Denunciarà, a més, la incidència negativa dels interessos econòmics respecte de l’autodeterminació del poble sahrauí i estudiarà les accions que es puguin derivar d’aquesta situació, després d’examinar la funció que desenvolupa la MINURSO, i amb l’exigència que es constitueixi en garant de la prohibició a la potència marroquina ocupant del Sàhara d’exhaurir les riqueses naturals del Sàhara Occidental, tal com estableixen els diferents tractats internacionals subscrits pel Marroc mateix.

Sobre tot això, tornarà a examinar tècnicament la legislació aplicable a l’autodeterminació i al procés de pau, especialment quant al procés d’identificació, les violacions de la seva lletra i del seu esperit, i tindrà en compte paral·lelament estratègies d’actuació en el marc diplomàtic internacional i de creació d’una comissió de la veritat o de qualsevol tipus d’esforç legal i una estratègia davant el Consell de Seguretat de les Nacions Unides i davant els comitès i els tribunals internacionals.

Taller d'educació

Conclusions
Situació general

1. Els problemes en el sector de l’educació no han disminuït; les necessitats prioritàries continuen sent enormes, ja que, per culpa de la durada del conflicte, les inversions realitzades durant els primers anys s’han de fer. Així mateix, cal reconstruir i reparar edificis, escoles, escoles bressol, etc. ja existents. A part de les necessitats sorgides arran de l’augment del nombre d’infants en edat escolar i d’una necessitat imperiosa de millorar la situació actual, cal fer noves inversions.

2. L’escolarització i els estudis dels joves sahrauís es realitzen en entorns culturals molt diversos i en diferents llengües. La formació, l’ensenyament i els estudis es porten terme als campaments de Cuba, Líbia, Algèria, l’Estat espanyol, l’Estat francès i Síria, com també en altres països europeus i a l’Europa de l’Est. Tots aquests joves han de retrobar el seu lloc a la societat sahrauí, i això, de vegades, després de llargs períodes d’absència. Tots junts hem d’aconseguir definir la seva identitat sahrauí.

3. La prolongació del conflicte i l’entorn dels campaments, que ofereixen poques oportunitats de diversió als joves, fan imprescindible reservar un temps per a l’oci i les activitats lúdiques als internats (9 de juny, 12 d’octubre), però també en les diàries. Cal oferir als joves la possibilitat de dur a terme activitats fora de les hores d’ensenyament esmentades.

Necessitats urgents

Hi ha necessitats urgents a tots nivells. No obstant això, les necessitats especialment importants són les següents:

El Ministeri d’Educació també ha sol·licitat col·laboració i suport, tant pedagògic com didàctic, per als professors, que tindria com a objectiu adaptar els coneixements a les situacions concretes dels campaments. L’objectiu és, doncs, donar un ensenyament que sigui com més adequat millor i que s’ajusti als recursos dels professors. Una proposta per a aquest punt seria organitzar uns cursets de formació als campaments.
Conclusions
La importància i la necessitat d’establir una coordinació dels projectes proposats per al sector de l’educació han estat punts en què tots els membres del taller s’han mostrat unànimes. La coordinació dels projectes és indispensable sobretot a l’Estat espanyol, on hi ha molts grups actius. Aquests grups, organitzacions municipalitats i regions espanyoles que treballen en el sector de l’educació s’han de posar en contacte amb el representant espanyol del Ministeri, Mahamud Salomi.

A la resta de països, caldria establir una comunicació més adequada amb les instàncies del Ministeri d’Educació, ja que són massa els projectes inacabats o els abandonats a causa de la falta de respostes.
 

Taller de salut

President: Chema Anda, Asociación de Amig@s de la RASD d’Euskadi.
Representant del Front Polisario: Rais Selma, viceministre de Salut.
Moderador: Hasenna Enhamed, coordinador de salut sahrauí.
Secretari: Fadel Mohamed Mojtar: representant del Ministeri de Salut per a l’Estat espanyol.

Documentació utilitzada:

1. COORDINACIÓ SANITÀRIA

Oficina Internacional de Coordinació Sanitària

A proposta de les Conclusions de les II Jornades de Cooperació Sanitària de Vitòria, s’ha creat una Oficina Estable de Coordinació Sanitària. L’Ajuntament de Basauri (Biscaia) n’ha assegurat el finançament per tres anys. Es van començar els treballs el desembre del 1996. Compta amb un coordinador sahrauí (Hasenna Enhamed), un coordinador de l’Associació d’Amics de la RASD d’Euskadi (Chema Anda) i un administratiu a mitja jornada. Es troba en un local amb els mitjans de comunicació necessaris.

Radicada a Vitòria, està fora dels campaments per les dificultats de comunicació. S’ha sol·licitat als responsables del Grup de Treball sobre Mitjans de Comunicació l’assessorament per establir un sistema de comunicació immediat amb el Ministeri de Salut a Rabuni. La informació de què disposi l’Oficina de Coordinació, l’ha de tenir el Ministeri de Salut al més aviat possible, per tal de facilitar les decisions dels responsables del Ministeri.

Aquesta oficina necessita un temps de rodatge per fer-ne una avaluació. Se suggereix a tots els cooperants que contactin amb el delegat de l’FP de la seva regió, país o comunitat, el qual els indicarà els passos que cal seguir per a una millor coordinació.

Després d’aquesta Conferència hi haurà una reunió entre els responsables de l’Oficina de Coordinació i el Ministeri de Salut per determinar-ne el funcionament.

Posteriorment, el Ministeri dictarà les normes que hauran de seguir els representants de l’FP en la seva relació amb els cooperants en matèria de salut.

A partir d’aquesta Conferència, el Ministeri de Salut de la RASD li dóna l’àmbit de l’Oficina Internacional de Coordinació Sanitària.

2. PREVENCIÓ

2.1. Aigua de consum

2.1.1. Farmacèutics Sense Fronteres té un projecte en marxa per tractar i clorar aigua de consum. El Ministeri de Salut de la RASD sol·licita que alguna ONG contacti amb FSF per complementar aquest treball i avançar els terminis.

2.1.2. La perforació del pou d’Aaiun està acabada i falta la canalització fins a la Wilaya, Dairas i fins i tot barris. Fóra desitjable apropar l’aigua com més millor a les haimes, ja que en aquesta Wilaya fóra l’única forma de poder clausurar els pous familiars.

Pau i Tercer Món, en consorci amb l’Associació d’Amics de la RASD d’Euskadi (Àlaba) planteja a la Conferència la possibilitat de tirar endavant aquest projecte.

2.1.3. Es necessita un projecte de perforació d’un pou a la Wilaya de Dajla i la canalització similar a la que es va projectar a l’Aaiun.

El Ministeri de Salut Pública Sahrauí llança la idea que es podria treballar amb una empresa algeriana llogant-li els equips i pagant al personal.

2.1.4. No es tenen notícies del projecte de Médecin du Monde de Suïssa sobre l’aigua.

2.2. Cobertura de vacunació

2.2.1. Vacunació infantil. No es garanteix la cobertura de la vacunació per als nascuts a partir de mitjan 1997. Fins ara no hi ha hagut cobertura de l’hepatitis B. L’ONG que cobreixi aquesta parcel·la de la salut acaba el projecte i no s’ha fet càrrec de cobrir aquesta necessitat. Evidentment es considera un projecte prioritari.

A la Conferència es van fer les següents gestions:

Del projecte d’Alhayat falta l’arribada de mitjans de transport. Es tracta de dos (2) camions que, segons sembla, ja estan adquirits.

Segons el Ministeri de Salut Pública Sahrauí, ni Unicef Algèria ni ACNUR no cooperen amb la RASD en matèria de vacunes.

2.2.2. Vacunació d’adults. Hi ha un projecte de la Creu Roja Espanyola de cobertura de vacunació per a adults que es compon de la vacuna antitetànica i diftèria-tètanus que, a part de les vacunes, en garanteix la conservació amb 20 neveres de gas, 200v i 12v.

3. ATENCIÓ PRIMÀRIA

3.1. Projectes existents. Hi ha 2 projectes, l’un a Dajla de Medicus Mundi de Catalunya en execució, l’altre a Auserd, que comença pel febrer del 1997 i del qual és responsable el consorci entre Pau i Tercer Món i l’Asociación de Amig@s de la RASD d’Euskadi (Àlaba).

3.2. Sol·licituds del Ministeri. Els responsables del Ministeri de la Salut de la RASD sol·liciten a la Conferència que es tractin els projectes similars per a Wilaya de Smara i Aaiun.

4. ASSISTÈNCIA

4.1. Evacuacions. S’han de vehicular sempre mitjançant el Ministeri de la Salut de la RASD, sense orientar amb paraules o per escrit el pacient a cap lloc concret. Han de cobrir, per ser possibles, tots els requisits que es tenen en compte en les conclusions de les II Jornades de Vitòria.

4.2. Cases d’acolliment de malalts. Des de la Conferència es fa una crida a totes les associacions de no tancar cap casa d’acolliment de malalts. Els problemes de gestió que hi ha hagut han de tenir solució i per això es sol·licita al Ministeri de Salut de la RASD el compromís de no sobrepassar les condicions d’acord de cada centre d’acolliment.

Es recorda que, com en qualsevol projecte de cooperació, la gestió de les cases l’han de compartir l’Associació i el Ministeri, punt molt important per garantir el compliment dels acords. El Ministeri de Salut fa una crida des de la Conferència per estimular les associacions a la creació de noves cases d’acolliment d’adults.

Hi ha programada una reunió entre el Ministeri de Salut i els responsables de les cases d’acolliment de malalts.

S’ha obert una casa d’acolliment de malalts a Getafe (Madrid).

Properament, s’obriran cases d’acolliment a Navarra i Requena (País Valencià).

Aquesta darrera està programada per a infants i el Ministeri de Salut sol·licitarà a l’Ajuntament de Requena que al reconverteixi en adults o mixta.

4.3. Infants de vacances. Es constitueix una comissió dins del grup de treball formada per Pepa Sardañes de Medicus Mundi de Catalunya, i Josep Bibiloni, de l’Associació d’Amics de P. S. Illes Balears, per establir el protocol d’atenció als infants sans, que es remetrà al Ministeri de Salut per unificar els estudis que es faran als infants que es desplacin per vacances. Aquest protocol ha d’estar en mans de les associacions abans de l’estiu proper.

5. REHABILITACIÓ

Hi ha en marxa un projecte el responsable del qual és D. Javier Hevia del Sanatori Nuestra Señora de Covadonga (Gijón) per a la creació d’una unitat de 50 places d’interns i tractament ambulatori orientat a la rehabilitació de minusvàlids físics, fonamentalment seqüeles de polio, amputats i paraplègics.

6. ESPECIALITATS

6.1. Odontologia-higiene bucodental

No s’ha pogut finançar totalment el projecte d’odontologia solidària. El representant d’aquesta ONG a la Conferència informa que el consell seria retornar a l’ús del Mesuak. Això és impossible segons el Ministeri ja que no hi ha manera d’aconseguir-ho en la quantitat necessària per a tota la població. El Ministeri es compromet a fomentar els hàbits d’higiene dental entre la població infantil, sempre que hi hagi programes estables que facin arribar als campaments, amb una seqüència assumible, els raspalls i la pasta necessaris.

6.2. Ginecologia

6.2.1. S’ha estudiat en el taller un informe que ha arribat a la Coordinació de la Dra. Maura Benelli de CESTAS (Bolònia-Itàlia), que s’ha impartit un curs de formació de llevadores i que ha constatat el que ja el Ministeri de Salut de la RASD tenia com a cert, és a dir que la ginecologia és l’especialitat que, lluny d’avançar com s’ha fet en altres camps, ha anat, amb el pas del temps, disminuint la qualitat de la seva assistència en aquest camp a les ONG i associacions que s’han responsabilitzat d’atenció a les Wilayas.

S’insisteix des de la Conferència de la necessitat de programes de salut materno-infantil, com a aspecte prioritari dins de qualsevol programa de salut en els camps.

6.2.2. Hi ha un projecte del Fons de les Nacions Unides per a la Població (FNUP) de Reforç de les Activitats de Salut de la Reproducció als Camps de Refugiats Sahrauís gestionat per Carol Narbey que es començarà a desenvolupar pel gener del 1997.

7. CONSTRUCCIÓ

7.1. Dispensaris de Dairas. Hi ha un projecte d’Enfants Refugiés du Monde que desbloqueja els seus fons a partir del gener del 1997 per a la rehabilitació de dispensaris de Dairas. Està finançat per ACNUR i cobreix 6 dispensaris.

Aquests projectes de la rehabilitació o construcció de dispensaris, el Ministeri de Salut de la RASD els considera prioritaris, ja que són la demostració sobre el terreny del tema del 9è Congrés d’Apropar la Salut al Ciutadà.

7.2. Escola d’Infermeria. El trasllat de l’Hospital Nacional a Rabuni deixa l’Escola d’Infermeria sense el necessari veïnat a un centre hospitalari. Cal emprendre aquest projecte d’internat per a 50 persones. Si és així, el Ministeri de Salut ha buscat la solució intermèdia de situar l’escola el 27 de febrer, per facilitar el transport per al trasllat dels estudiants a l’Hospital Nacional a Rabuni.

És molt important eliminar el tractament de provisionalitat de la situació, ja que això condiciona inversions imprescindibles per a les bases del sistema de salut.

En cas de necessitar ampliar algun tema o alguna informació no citada en aquest document, cal consultar les conclusions de les II Jornades de Cooperació Sanitària amb el Poble Sahrauí, que van tenir lloc a Vitòria-Gasteiz pel juny del 1996.
 

RESOLUCIÓ FINAL

La 22ª Conferència Europea de Cooperació i Ajuda al Poble Sahrauí, que va tenir lloc a Sabadell els dies 15, 16 i 17 de novembre de 1996, ha reunit dos-cents cinquanta participants de l'Estat espanyol, Itàlia, Bèlgica, França, la Gran Bretanya, Àustria, Portugal, Suècia, Alemanya, el Japó, Mèxic, els Estats Units, Algèria i el Sàhara Occidental.

La Conferència reafirma el suport al poble sahrauí i al seu representant, el Front Polisario, i insta les Nacions Unides, el Consell de Seguretat i els seus Estats membres a tornar a posar en marxa, sense retard, el pla de pau i el procés que ha de portar al referèndum d'autodeterminació i a la independència del Sàhara Occidental.

Per una banda, en acceptar el retard del pla de pau, previst per les resolucions 658 i 690 del Consell de Seguretat, l'ONU ha demostrat la seva impotència per afrontar l'ocupació il·legal del Sàhara Occidental per l'exèrcit marroquí. Per altra part, ha debilitat les perspectives d'una resolució política del conflicte i el manteniment de la situació d'alto-el-foc. La Conferència recorda que el pla de pau obliga les Nacions Unides a garantir als sahrauís residents a les zones ocupades tots els drets fonamentals, la llibertat d'expressió, d'associació i de desplaçament, com també la protecció als presos empresonats arbitràriament per la força ocupant. Així mateix, l'ONU ha d'assegurar i salvaguardar les riqueses minerals, especialment fosfats i l'entorn ambiental del Sàhara Occidental.

La Conferència denuncia les greus faltes comeses per les Nacions Unides i els nombrosos abusos comesos pel Marroc i els països de la Unió Europea, que han tolerat l'ocupació del Sàhara Occidental i han negociat l'explotació de les riqueses sahrauís. Per tant, la Conferència ha decidit emprendre una campanya per obtenir tota l'ajuda possible i condicionar tots els acords comercials, militars, culturals i de cooperació amb el Marroc al compliment d'aquest pla del pla de pau íntegrament.

La Conferència es mostra satisfeta pel manteniment d'alto-el-foc i apel·la la comunitat internacional -ONU, OUA i la Unió Europea- a crear les condicions òptimes i rellançar el referèndum previst pel pla de pau. En aquest context, la Conferència també es felicita de l'inici de les negociacions entre el Front Polisario i el Marroc, i dóna suport a qualsevol iniciativa dirigida a afavorir aquestes negociacions directes i que ofereixin una garantia internacional i en un indret neutral.

L'Estat espanyol, que avui té encara la responsabilitat històrica de portar a terme la descolonització del Sàhara Occidental, com també l'OUA i els països africans, ha d'assegurar la independència dels últims països africans colonitzats, abans que acabi el segle XX. Així mateix, l'Estat espanyol s'ha d'atendre a la seva pròpia Constitució i al dret internacional, i ha de denunciar els Acords de Madrid.

La Conferència ha estudiat les condicions per al manteniment i el desenvolupament de la solidaritat amb el poble sahrauí i denuncia el retard d'una solució política. Aquest retard provoca greus problemes en la sanitat i el benestar de la població sahrauí. La Conferència ha definit les prioritats per a aquesta solució política, per millorar la informació i la comunicació a favor del poble sahrauí, el Front Polisario i l'organització social, econòmica i cultural de la RASD.

La Conferència desenvolupa nous mitjans de defensa dels drets humans i garanteix la salut, l'educació, l'alimentació i la cooperació amb el poble sahrauí.

La Conferència apel·la els demòcrates marroquins, els seus partits i les seves associacions a mobilitzar-se per respectar els drets fonamentals del poble sahrauí i l'autodeterminació per aconseguir independitzar-se. D'aquesta manera, els marroquins contribuiran a garantir la construcció democràtica del seu poble i la pau i la coexistència regionals.

La Conferència demana a totes les forces democràtiques i les institucions mundials que es doni prioritat a les propostes següents:

La Conferència es congratula de la creació a Sabadell de la Plataforma Internacional de Juristes per al Sàhara Occidental. A més, ha decidit establir una coordinació permanent per a l'acció de solidaritat política, mediàtica, material i de defensa dels drets humans.

Els comitès, les associacions i les ONG que s'han reunit a Sabadell reiteren el seu ple suport al poble sahrauí i al Front Polisario, i els dirigeixen els annexos i les conclusions dels seus treballs.

La 23ª Conferència de Coordinació Europea de Suport al Poble Sahrauí tindrà lloc a França l'octubre del 1997.

Sabadell, 17 de novembre de 1996
  

 

 

 

 

Observatori Solidaritat UB
C/ Melcior de Palau, 140. 08014 Barcelona.
Tel 93 403 55 38. Fax 93 403 55 39.
e-mail: solidari@pangea.org.