Documento sin título

CARTA PER A LA PAU I LA RECONCILIACIÓ

 

29 Setembre 2005 - Referèndum per a la "Carta per a la Pau i la Reconciliació" que va proposar el President Bouteflika per garantir l'amnistia a les Forces de Seguretat i als islamistes insurgents. El Govern algerià va plantejar la funció de la Carta com a necessària per passar pàgina a més d'una dècada de conflicte al país.

La participació en el referèndum va ser, segons fonts governamentals, d'un 79%, i el resultat final va ser d'un 97% d'algerians i algerianes que van pronunciar-se a favor del SÍ. No obstant això, en algunes regions la participació va ser molt baixa (Cabília 11%). De totes maneres, les dades facilitades pel govern algerià han estat posades en dubte per molts periodistes internacionals desplaçats a la zona i pels partits polítics algerians de l'oposició.

L'oposició va criticar aquesta Carta i va boicotejar el referèndum perquè el va considerar un intent de Bouteflika per augmentar la seva popularitat i el seu poder, a més de voler intentar fer desaparèixer crims del passat comesos per l'Exèrcit i les Forces de Seguretat que a la Carta són lloats i definits com a "defensors de les Institucions del país durant el conflicte". A més, va reclamar, i encara reclama, la justícia i la veritat sobre totes les violacions dels drets humans comeses pels uns i pels altres.

Finalment, i mitjançant el Decret de realització de la Carta per a la pau i la reconciliació nacional, aquesta va ser aprovada el 27 de febrer de 2006.

 

- Principals punts de la Carta:

- La Carta finalitza els processos judicials per a tots aquells que van deixar les armes en 1999 amb la Llei de Concòrdia Civil, i tots aquells que les deixin en aquest moment.

- No inclou a aquells involucrats en massacres, violacions o que van fer esclatar bombes en llocs públics.

- Rebutja les acusacions contra les Forces de Seguretat com a responsables de la desaparició de milers d'algerians.

- Proporciona reparacions per a les famílies dels desapareguts.

 

 

 

 

Observatori Solidaritat UB
C/ Melcior de Palau, 140. 08014 Barcelona.
Tel 93 403 55 38. Fax 93 403 55 39.
e-mail: solidari@pangea.org.